Antal Attila, viceprimar Miercurea Ciuc: E o invenție că primarul Kalman a primit 10.000 euro lunar

Antal Attila, viceprimar Miercurea Ciuc: E o invenție că primarul Kalman a primit 10.000 euro lunar
Publicat: 30/04/2015, 20:22

„S-au cerut toate documentele privind contractele și acțiunile financiare către ei (către firma City Parking – n.r.). Am predat hotărârile de consiliu și contractul care este arhicunoscut. Ceea ce pot să spun e că aici nu s-au căutat 10.000 de euro și nici nu s-au găsit. Noi despre alte lucruri am vorbit cu DNA și consider că asta este o invenție a unora care au concursul presei pentru a vehicula astfel de informații, dar noi nu avem cum să clarificăm aceste lucruri. Dacă, totuși, există un sâmbure de adevăr în acest context, atunci o să apară din lucrările profesioniștilor, dar deocamdată este o defăimare”, a declarat viceprimarul Antal Attila, joi, într-o conferință de presă.

Viceprimarul Antal a precizat că la sediul Primăriei Miercurea Ciuc „nu s-au făcut audieri, doar s-au cerut documente”, perchezițiile DNA de miercuri durând aproximativ 12 ore.

„În jur de 6.500 de pagini au fost copiate, înregistrate și preluate cu proces-verbal, în vederea desfășurării acțiunii judiciare care este în curs. De asemenea, au fost percheziții și la birourile domnului viceprimar (Szoke Domokos – n.r.) și domnului primar (Raduly Robert Kalman – n.r.), de acolo au fost ridicate documente”, a spus Antal.

El consideră că acuzațiile la adresa conducerii Primăriei Miercurea Ciuc apărute în presă sunt defăimătoare și a menționat că, rolul jurnaliștilor este să „împărtășească realitatea”, și nu acuze, care, „câteodată nu se confirmă nici după 24 ore”.

„Cât au fost aici (la sediul primăriei – n.r.), domnul primar și domnul viceprimar nu au fost acuzați de DNA de nicio faptă, oficial nu au fost acuzați. În comunicatul DNA, apărut pe pagina de internet, se vede foarte clar că ceea ce a apărut în presă și a fost vehiculat nu se regăsește în mare parte. Nu consider că acele acuze, pe care le consider grave și deocamdată le calific ca și defăimare, nu înseamnă că într-o zi nu vor fi capete de acuzare. Dar, în momentul de față, DNA nu a cuprins în comunicat și în materialul de lucru acele acuze”, a precizat Antal Attila.

Viceprimarul a detaliat unele dintre aspectele prezentate în articolele de presă și în comunicatul DNA și a dat explicații în ceea ce privește acuzațiile legate de favorizarea de către viceprimarul Szoke Domokos a unei firme care a fost, de fapt, singurul candidat la o licitație, precum și cu privire la supraevaluarea finanțării lucrărilor la un parc din oraș.

„La această lucrare, nu se știe dacă din rea-voință sau nu, s-a strecurat o eroare. În decont, la unitatea de măsură, precum și la alte devize, la capătul tabelului ori e dat în lei ori în mii lei, în metri pătrați sau suta de metri pătrați. Și la un articol de deviz, unitatea de măsură era dată suta de metri pătrați și, astfel, metri pătrați reali s-au socotit de o sută de ori. Această scăpare a fost sesizată de Curtea de Conturi, care a verificat deconturile, a observat această greșeală, noi am constatat ori că am fost păcăliți ori am fost duși și noi în eroare. Oricum, în cursul controlului Curții de Conturi, suma a fost recuperată, deci din punct de vedere al prejudiciului această temă era deja un subiect încheiat”, a explicat Antal Attila, adăugând că viceprimarul Szoke nu se poate apăra doar la un singur cap de acuzare, și anume la „folosirea mașinii în scopuri personale”.

Antal Attila a opinat că informațiile vehiculate de presă în ultimele două zile provin, cel mai probabil, din denunțuri anonime care sunt preluate de presă, inclusiv de cea maghiară.

„Trebuie să recunoaștem că procurorii DNA au procedat cu profesionalism și cu tact și nu este cazul să diabolizăm. Față de ceea ce mă simt neputincios nu este procedura DNA, ci incultura, rea-voința, bârfa, ceea ce se răsfrânge acum asupra acestor doi oameni, a familiilor lor. În presă au apărut acuzații care nu se regăsesc în materialul DNA și mi-am formulat părerea de rău că astfel de subiecte sunt vehiculate care, totuși, provin de undeva, probabil din denunțuri anonime și, bineînțeles, la orice instituție dacă vine un anunț, deja e o informație internă”, a conchis viceprimarul Antal.

Anchetatorii i-au dus, miercuri, pe primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, și pe viceprimarul Szoke Domokos la audieri, la DNA Structura Centrală, după ce au făcut percheziții la locuințele acestora și la sediul Primăriei Miercurea Ciuc.

Ulterior, primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu și conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz în serviciu și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit anchetatorilor, în calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia. În baza relațiilor dintre Raduly Robert-Kalman și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității, acesta a aprobat, în septembrie 2014, autorizația pentru efectuarea unor lucrări de construcție la imobil și amenajare a spațiului aferent (parcări și alei în proximitatea acestuia), în condițiile în care documentațiile depuse pentru aprobare nu îndeplineau condițiile legale.

În perioada iulie – septembrie 2014, în condițiile în care Casa de Cultură a Sindicatelor – Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii și față de aceasta s-a deschis procedura de insolvență, în calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert – Kalman a determinat o persoană, desemnată de instanță să fie administrator judiciar al debitoarei, să accepte vânzarea către Primăria Miercurea Ciuc, la un preț subevaluat, a unui imobil deținut de casa de cultură, mai spun procurorii. În acest scop, s-ar fi stabilit să fie desemnat un evaluator, astfel încât acesta să menționeze degradări și uzuri inexistente, apte să justifice o evaluare a imobilului situată sub cea reală.

Totodată, potrivit DNA, Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea S.C. Topo Service S.A. în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plățile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primăria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adițional.

Plățile s-au efectuat în condițiile în care documentația întocmită de această firmă a fost restituită de trei ori de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, în mod succesiv, din cauza nerespectării unor condiții legale și pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzată recepția lucrărilor de către instituția menționată, sigura abilitată pentru aprobarea lucrări de cadastru general la nivelul județului.

Actele întocmite de S.C. Topo Service S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate.

Procurorii îl mai acuză pe Szoke Domokos că a determinat modificarea ilegală, în favoarea unei persoane, a unui contract de închiriere ce are ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru. La data de 22.06.2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conținutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriașului să subînchirieze parte din imobil. Astfel, s-au încălcat prevederile contractuale inițiale adoptate prin Hotărâre de Consiliu Local. La data de 23.06.2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegală a contractului, în sensul cerut de persoana respectivă.

Szoke Domokos mai este acuzat că, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. Garden Center Grup S.R.L. din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren mai mare decât cea reală.

După executarea lucrărilor, Szoke Domokos ar fi semnat și avizat documentații justificative prin care au fost acceptate plățile pentru lucrări aferente unei suprafețe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

Viceprimarul mai este acuzat de abuz în serviciu și pentru că s-a deplasat în interes personal cu autoturismul de serviciu, din dotarea primăriei, în perioada 18 – 21 iulie 2014, în concediu la rude din județul Tulcea.

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, și viceprimarul Szoke Domokos vor fi cercetați în arest la domiciliu, în dosarul în care sunt suspectați de fapte de corupție, au decis, joi, magistrații Tribunalului București. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!